واکسیناسیون کودکان
ایمنسازی (واکسیناسیون) از ما در برابر بیماریهای جدی حفاظت کرده و از سرایت این بیماریها به دیگران نیز جلوگیری میکند. نوزادان با محافظت در برابر بیماریهای خاص به دنیا میآیند زیرا آنتیبادیهای مادر از طریق جفت به نوزاد منتقل میشود. پس از تولد نیز نوزادانی که از شیر مادر تغذیه میکنند از آنتیبادیهای بیشتری که در شیر مادر وجود دارد، بهرهمند میشوند. اما در هر دو مورد، این حفاظت موقتی است. واکسیناسیون راهی برای ایجاد ایمنی نسبت به بیماریهای خاص با تزریق مقدار کمی از میکروارگانیسمهای ضعیف یا کشته شده است. میکروارگانیسمها میتوانند ویروس یا باکتری باشند. واکسنها سیستم ایمنی بدن را تحریک میکنند تا چنانچه عفونت واقعی وجود داشته باشد بتواند از خود واکنش نشان دهد. به این ترتیب که سیستم ایمنی بدن، عفونت جزئی ناشی از واکسن را از بین میبرد و میکروارگانیسم مورد نظر را به خاطر میسپارد تا زمانی که بعدها وارد بدن شد بتواند به سرعت واکنش نشان داده و آن را از بین ببرد.
انواع واکسن ها
- در برخی واکسنها همچون سرخک، اوریون و سرخجه از ویروسهای زنده ضعیف (تضعیف شده) استفاده میشود.
- در برخی واکسنها همچون فلج اطفال (IPV) از ویروسها یا باکتریهای غیر فعال (کشته شده) استفاده میشود.
- برخی واکسنها همچون دیفتری و کزاز (واکسن زاز) حاوی سم غیر فعال تولید شده توسط باکتری هستند.
- واکسنهای مزدوج همچون هموفیلوس آنفولانزای نوع B (Hib) شامل بخشهایی از باکتری در ترکیب با پروتئین هستند.
آکادمی کودکان آمریکا (American Academy of Pediatrics – AAP) توصیه میکند هر زمان که امکانپذیر است از واکسنهای ترکیبی برای کودکان استفاده شود. بدین منظور بسیاری از واکسنها به صورت ترکیبی ارائه میشوند تا تعداد دفعات تزریق واکسن به کودک کاهش یابد.
واکسن های مورد نیاز
فهرست واکسنهای مورد نیاز برای کودکان که توسط AAP توصیه شده است در ادامه آمده است.
- واکسن آنفولانزا
- واکسن سرخک، اوریون و سرخجه (MMR)
- واکسن مننژیت
- واکسنهای پنوموکوکی (PCV, PPSV)
- واکسن فلج اطفال (IPV)
- واکسن روتاویروس
- واکسن آبلهمرغان
- واکسن دیفتری، کزاز و سیاهسرفه (DTaP)
- واکسن هپاتیت نوع A (HAV)
- واکسن هپاتیت نوع B (HBV)
- واکسن هموفیلوس آنفولانزای نوع B (Hib)
- واکسن ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)
نگرانیها در مورد واکسن
برخی والدین ممکن است نسبت به واکسینه کردن بچهها تردید داشته باشند چرا که آنها نگران واکنشهای جدی بدن کودکان خود به واکسنها و یا مبتلا شدن کودک به بیماریای که واکسن قرار است از ابتلا به آن پیشگیری کند، هستند. اما به علت استفاده از میکروارگانیسمهای ضعیف یا کشته شده و در برخی موارد، بخشی از آنها در ترکیب واکسنها، احتمال ابتلا به بیماریهای جدی وجود نخواهد داشت. برخی واکسنها ممکن است منجر به واکنشهای خفیفی همچون درد یا تب شوند اما احتمال ایجاد یک واکنش جدی بسیار کم است. در واقع، خطرات واکسنها نسبت به خطراتی که خود بیماریها ایجاد میکنند بسیار جزئی است. واکسیناسیون یکی از بهترین روشها برای پیشگیری از ابتلا به بیماریهای مسری است.